LEIKKIPÄIVÄ 12.5.2018

LEIKKI KUULUU KAIKILLE!

Lapsen oikeuksien sopimuksessa sanotaan lapsella olevan oikeus lepoon, vapaa-aikaan, sekä ikänsä mukaiseen leikkiin ja virkistystoimintaan (31. artikla). Vuonna 2014 Suomen kulttuurirahasto käynnisti Koko Suomi leikkii -hankkeen ja sen tavoitteena oli saada kaikenikäisiä suomalaisia leikkimään, sekä ylläpitää keskustelua leikin merkityksestä.

Kyseinen hanke toimii Lapsen oikeuksien sopimuksen lisäksi Leikkipäivä-ohjelman taustalla.

Alun perin leikkipäiväperinteen laittoi alulle Mira Jääskeläinen vuonna 2012 tavoitteenaan saada aikuisia järjestämään leikkipainoitteista ohjelmaa lapsille. Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset tulivat mukaan Leikkipäivään vuonna 2015 järjestämällä lapsiperheille tapahtumia ympäri Suomea.

 

Tänäkin vuonna olimme mukana ja järjestimme tapahtuman osana valtakunnallista Leikkipäivää lauantaina 12.5.2018 kauniissa miljöössä Perhetalo Haikaran ympäristössä.

Suunnittelun työryhmän kanssa aloitimme jo helmikuussa ja töitä tehtiin läpi kevättalventoukokuuhun asti, kunnes kaikki oli valmista.

Leikkipäiväperinteen mukaisesti tapahtuma oli avoin ja maksuton.

Tämän vuoden leikkipäivän teemaksi valitsimme luonnon.

 

Väkeä saapui runsain määrin ja ohjelmaa löytyi iästä riippumatta.

 

 

 

 

Ohjelmassa oli mm. kasvomaalausta, Meri-Kymen Luonto ry:n pitämä ötökkäkoulu ja kivien maalaus, askartelua, hali-Bernit,kukkien istutusta Puutarhaseuran kanssa ja pihapiirin luontopolku.

 

Jotta nälkä ei yllättäisi leikkijää, oli syötäväksi tarjolla grillimakkaraa, mehua, popcornia ja Pelastakaa Lapset ry:n paistamia herkullisia vohveleita.
Päivän tunnelmaa lämmitti ennestään kaunis kevätaurinko, joka paistoi pilvettömällä taivaalla koko tapahtuman ajan.

 

 

 

 

 

 

 

Leikkipäivässä mukana olo tuntui tärkeältä, koska leikki on universaalia, sitä voi tehdä monella tavalla eikä siinä ole ikärajaa. Lapsi oppii leikin avulla ja se on välttämätöntä myös sosiaaliselle, kognitiiviselle ja emotionaaliselle kehitykselle. Leikissä ei ole epäonnistumisen vaaraa. Leikkiminen ei ole kuitenkaan vain lapsia varten. Aikuisille leikkiminen toimii hyvinvoinnin kohottajana ja se tuottaa myös mielihyvän tunnetta. Leikissä kaikki on mahdollista ja on tärkeää, että aikuinen toimii lapsen kanssa myös leikkijänä, eikä vain leikittäjänä.

Suuret kiitokset vielä Pelastakaa Lapset ry, Meri-Kymen Luonto ry, hali-Bernit, sekä Puutarhaseura mukana olosta.

 

Leikkipäivässä toteutuivat yhdistyksen omat arvot; yhdessä tekeminen, arvostava läsnäolo, lapsen etu ja voimavarojen näkeminen.

 

”Emme lopeta leikkimistä sen johdosta, että vanhenemme – vanhenemme, koska lopetamme leikkimisen.” (Herbert Spencer)

 

 

Sosionomiopiskelija Veera Turunen

Vastaa