Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme

Vauvaperheessä vanhempien huomio kiinnittyy suloiseen pienokaiseen, joka on täysin riippuvainen vanhemmistaan. Vauva tarvitsee hoivaa ja hellyyttä, rakastavan vanhemman, joka on herkistynyt vastaamaan hänen tarpeisiinsa ja jonka kanssa olla vuorovaikutuksessa. Vauvavaiheeseen liittyy monenlaisia ainutkertaisia hetkiä. Ilonaiheita on paljon, mutta joskus vauvavaihe voi yllättää rankkuudellaan ja osoittautua aivan erilaiseksi mitä vanhemmat ovat mielikuvissa ajatelleet. Etenkin jos vauva ei nuku, vauva on kovin itkuinen ja vaikeasti rauhoiteltavissa. Tämä jos mikä, kuormittaa vauvan vanhempia. Yhden vanhemman taloudesta puhumattakaan. Väsymys on inhimillistä ja ymmärrettävää huonosti nukuttujen öiden jälkeen. Vanhemmalla on lupa tuntea väsymystä, kuten muitakin tunteita. Baby blues -työntekijänä saan tavata aivan ihastuttavia vauvoja ja heidän upeita vanhempiaan. Vauvan toistuva heräily öisin ja vanhempien unettomista öistä johtuva väsymys on varsin yleinen pulma, jossa pyrin auttamaan vanhempia ja yhdessä heidän kanssaan löytämään helpotusta kuormittavaan vaiheeseen.

Vauvan vanhempana omia tarpeita jää luonnollisesti taka-alalle, pienokaisen tarpeisiin vastaamisen asettuessa etusijalle. Yhteys itseen on helppo kadottaa arjen tiimellyksessä. Välillä onkin viisasta pysähtyä kuuntelemaan itseään, mitä minulle kuuluu, minkälaisia ajatuksia minulla on mielessä, mitä tarvitsen voidakseni hyvin? Minkälaiset asiat tuottavat iloa, mistä saan voimaa? Mikä auttaa jaksamaan? Sekä itsesi, että läheistesi takia on tärkeää huolehtia omasta jaksamisesta. Hyvinvoivana on helpompi reagoida vauvan viesteihin ja olla vauvalle läsnä. Apua ja tukea on viisasta pyytää ennaltaehkäisevästi, mutta viimeistään, jos oma vointi askarruttaa tai väsymys on käynyt ylivoimaiseksi, on korkea aika hakea apua. Avun pyytämistä ei tarvitse hävetä.

Vauvaperheissä äiti on useimmiten kotona pienokaisen kanssa ja isä käy työssä kodin ulkopuolella. Vanhemmilla on omanlaiset päivät ja odotukset työpäivän jälkeisestä ajasta. Olennaista on käydä avointa keskustelua molempien toiveista ja odotuksista sekä löytää tasapaino ajankäytöstä, jotta molemmilla on hyvä olla. Isä saattaa työpäivän jälkeen tarvita hetken lehden lukua, wc-käyntiä tai ruokailua varten. Yhtä lailla äiti tarvitsee omia hetkiä vauvan hoidolta. Vanhemmilla on mahdollisuus tukea toistensa hyvinvointia puhaltamalla yhteen hiileen. Vastavuoroinen toisen huomioiminen, tilan antaminen, kunnioittaminen ja arvostaminen poikii yleensä hyvää. Lastenpsykiatri Jari Sinkkosta lainatakseni: ”Vanhempien hyvä parisuhde on lapsen paras koti.”

Muistetaan vielä, toisen koskettaminen, halaus ja suukko poskelle! Pidetään huolta itsestämme ja toisistamme.

Iloa päiviisi! Voi hyvin!

Minna Bergholm

Baby blues -työntekijä

Kymenlaakson Ensi- ja turvakotiyhdistys

Vastaa